Zdravé zuby
- Zdravé zuby jsou žluté, rovné, hlodáky šavlovitě zahnuté.
- Hlodáky rostou po celý život a neustále se obrušují
- Obrušování podporujeme např. podáváním tvrdého chleba, granulí, větví k okusování a podobně.
- Celkem má potkan 16 zubů.
- Zubní vzorec potkana: (vysvětlivky: horní řádek = polovina horní čelisti, spodní řádek= polovina spodní čelisti; ICPM = I- řezáky, C- špičáky, P- třenové, M-stoličky)
Onemocnění zubů
- Nejčastější je malokluze (špatný skus) řezáků (hlodáků)
- Zlomeniny čelisti, které nemusí majitel zaznamenat
- Nadměrné opotřebení nebo naopak málo obroušené zuby z důvodu nedostatku materiálu k broušení zoubků
- Onemocnění spojená s metabolismem mikro a makroprvků – černání zubů, bílé zuby u dospělých, lámání zubů
- Odontomy – lokálně destruktivní invazivní nádory v tlamě
- Traumata zubů – obsesivní kousání mříží klece, fraktury, špatné ošetření zubů s následným poškozením – nejčastěji nevhodné ošetření přerůstajících řezáků nůžkami, kleštičkami na drápy a následné ostré okraje zubů, špatný skus
Černající zuby
Čím může být černání způsobeno
- První možností je, že si potkan zoubky někde jen „obarvil“, např. o skartovaný papír…
- Pokud se nepotvrdí předchozí možnost, jedná se o hromadění železa v tkáních, které je způsobeno nedostatkem zinku nebo nedostatečnou výživou. Tělo není schopné železo dostatečně odbourávat a zuby proto postupně zčernají
- Zubní kaz – zaujímá obvykle pouze menší plochu zubu (vyznačuje se změnou struktury zubu v místě černého zbarvení)
Léčba
- Obohatit stravu o větší množství různých druhů ovoce, zčernání postupně ustoupí
- V případě zubního kazu na hlodáku necháme zub bez ošetření, neboť neustále dorůstá a zubní kaz tedy odroste
- Přidat do potravy více zinku, např. ve formě šumivých tablet se zinkem
Bílé zuby
Čím může být bílá barva způsobena
- Bílé zuby jsou normální jen u potkaních mláďat, zuby věkem zežloutnou až zoranžoví.
- Bílá barva zubů u dospělého potkana je způsobena nedostatkem železa nebo následkem léčby (např. antibiotiky)
Léčba
- Obohatit stravu o potraviny obsahující železo.
- Železo obsahují např.: kuřecí játra, hovězí maso, kuřecí a vepřové maso, tuňák, rozinky, špenát, syrová brokolice, hrách, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, celozrnný chléb, kvasnice, pšeničné klíčky. Další informace o tomto prvku naleznete zde.
Křivé a přerůstající zuby
- Obě poloviny spodní čelisti jsou u hlodavců spojeny pouze vazivem, hlodáky jsou tedy vzájemně pohyblivé
- Problém nastává ve chvíli, kdy je vaz narušen, např. u starších potkanů, po úrazu, při nedostatku vitamínu C, někdy i vrozeně
- Přerůstající zuby vznikají při nedostatečném obrušování
- Přerůstaní či vykřivení zubů si majitel nejdříve nemusí všimnout, pouze při pravidelné či náhodné kontrole tlamky.
Další příznaky onemocnění zubů
- Snížení aktivity
- Snížení příjmu potravy, preference měkké stravy
- Vyhublost
- Naježená srst
- Otékání tváře či nosu (může být spojeno s abscesy nebo poškozením patra přerostlými zuby)
- Slintání
- Skřípání zuby
Diagnostika
- Přerůstající zuby (nejčastěji řezáky) diagnostikujeme prohlédnutím tlamky, případně u veterináře laryngoskopií, endoskopicky, RTG
Léčba
- Zabroušení řezáků v anestezii diamantovou bruskou: zajistí správný skus, délku zubů bez ostrých okrajů a obvykle bez nutnosti dalšího zákroku (záleží na příčině)
- Ustřihnutí řezáků kleštičkami na drápy se DŮRAZNĚ NEDOPORUČUJE, ačkoliv většina veterinářů to běžně dělá. Při zastřihnutí kleštičkami je okraj zubu ostrý a nerovnoměrný, skus nepřesný, nadále bude přerůstat a dráždit dutinu ústní, je třeba pravidelně opakovat zákrok, což je spojeno s velkým stresem pro ošetřované zvíře. Často se také zub podélně rozštípne.
- Zastřihování zubů kleštičkami na drápy doporučuji pouze v případě ošetření zubů u zvířat, pro které je anestezie příliš riziková (starší zvířata, nemocná, chronické dýchací obtíže)
- V případě, že zuby již poranily dutinu ústní nebo nosní, doplníme léčbu antibiotiky.
- Zajistíme dostatek tvrdého materiálu na obrušování: větvičky, tvrdý chleba, granule pro potkany nebo pro psy jako součást krmné směsi, tvrdá semínka atd.
Anatomie
Autor fotogalerie: Helena Lužná
Autoři: Jana Veselá, Tereza Nováková
Korekce a doplnění: MVDr. Romana Kastlová